HET LAATSTE NIEUWS

EHBO NOOTDORP - EHBO voor iedereen.

Nieuws

.
Herhaling reanimatie
03 november 2020
Naar aanleiding van de persconferentie van vanavond hebben wij helaas moeten besluiten de herhalingen reanimatie voorlopig niet door te laten gaan.
In januari gaan wij opnieuw bekijken of en wanneer het alsnog mogelijk is.
Theorie hebben we dankzij de e-learning gelukkig nog kunnen herhalen.

Stay safe, blijf veilig!!

 
UPDATE CoronaVirus
14 maart 2020
 
De maatregelen om Corona tegen te gaan worden steeds strenger. Ook wij als bestuur houden alles scherp in de gaten.

Voor nu hebben we besloten om alle lessen tot in ieder geval 31 maart op te schorten. Daarna zullen we bekijken hoe de situatie op dat moment is en op basis daarvan opnieuw besluiten welke maatregelen er nodig zijn.

We volgen hierin het advies van het RIVM en de regering.
Mochten jullie vragen hebben dan kunnen jullie uiteraard bij ons terecht.

Vriendelijke groet, namens het bestuur EHBO Nootdorp,

 
Start EHBO seizoen 2019-2020
29 augustus 2019
De vakantie zit er weer op en volgende week gaat de laatste regio weer naar school. We hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en weer opgeladen is om aan het werk te gaan. Het eind van de vakantie wil ook zeggen dat het nieuwe EHBO seizoen weer gaat beginnen. Vanuit de vereniging betekend dit dat we het seizoen openen met de jaarvergadering en lezing op 4 september a.s.

Daarbij starten we ook weer met nieuwe opleidingen EHBO waarvoor er nog plek is voor aanmeldingen. Wil jij of ken je iemand die zijn EHBO diploma wil gaan halen kijk dan snel bij opleidingen en meld je aan. Start opleiding EHBO staan gepland op 12 september 2019 en 22 januari 2020.
Zomerse hitte
24 juni 2019
De komende dagen krijgen we alvast een voorproefje van de zomer, wat natuurlijk erg lekker is.
Hoewel het voor veel mensen genieten is, kan een beetje waakzaamheid geen kwaad. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op de warmte:
- Drink voldoende
- Vermijd inspanning
- Blijf uit de hitte
- Zorg voor koelte

Laat nooit huisdieren of kinderen achter in de auto als u even snel een boodschap gaat halen! De hitte in de auto stijgt zo snel, dat dit levensgevaarlijk is!

Wat te doen bij oververhitting
Breng het slachtoffer van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid / stoornis in het bewustzijn niet laten drinken.
Koel een pijnlijke spier. Geef zo mogelijk voorzichtig tegenrek bij spierkramp.
Bel 1-1-2 bij een stoornis in het bewustzijn.

 
 
Leegloop bij EHBO-verenigingen: 'Doorgaan evenementen in gevaar'
4 juni 2019
DEN HAAG - Eerstehulpclubs in onze regio zijn de afgelopen jaren duizenden leden kwijtgeraakt. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie EHBO Nederland die Omroep West heeft opgevraagd. 'Het doorgaan van evenementen komt hierdoor in gevaar'. Het ledenaantal van EHBO Nederland is in vijftien jaar tijd meer dan gehalveerd. Waren er in 2004 nog ruim 11.000 vrijwilligers, in 2019 is dit aantal gedaald naar krap 5000 leden. Driekwart van de bij EHBO Nederland aangesloten verenigingen is in Zuid-Holland gevestigd. 'Wat we zien is dat het ledenaantal zo ver terugloopt dat soms hulpverlening bij evenementen niet meer mogelijk is', duidt Van Esschoten de gevolgen van het dalend ledental. Lokale braderieën of sportevenementen zijn steeds vaker verplicht om hulpverleners in te zetten.

Wel op cursus, niet helpen
Over aanwas voor de 'eerste hulp bij ongeluk-lessen' hebben volgens EHBO Nederland de clubs niets te klagen. Maar mensen willen graag in hun vrije tijd leuke dingen doen', legt Van Esschoten uit. 'Geen verplichtingen hebben naast het werk. We hebben onlangs 600 cursisten opgeleid zodat zij kunnen reanimeren, maar die mensen worden geen lid en zijn dan niet inzetbaar tijdens evenementen.' Blijven die mensen niet hangen, dan zijn er volgens Van Esschoten EHBO-verenigingen die zich moeten opheffen. 'Dit speelt niet alleen bij ons, maar ook bij de vier andere landelijke EHBO-koepels speelt dit probleem', gaat Van Esschoten verder. 'En ook bij het Rode Kruis loopt het ledental terug.'

Bron: Omroepwest.nl
 
Wat is er aan de hand bij EHBO- en Rode Kruis-afdelingen?
4 juni 2019
Het piept en kraakt bij lokale EHBO- en Rode Kruis-afdelingen. Uit een rondgang blijkt dat door toenemende vergrijzing en beperkte aanwas de toekomst van meerdere afdelingen in onze regio op het spel staat. Lokale evenementen die tot nu toe altijd op de EHBO-diensten konden vertrouwen, moeten op zoek naar een alternatief.

 
 
 
 
 
 
 
5 praktische tips over de alarmering van HartslagNu
24 december 2018
 
Afgelopen zomer zijn HartveiligWonen en HartslagNu overgegaan van twee systemen naar een systeem. Wil jij zeker zijn dat je telefoon (en/of app) goed ingesteld staan om gealarmeerd te worden?
Lees dan onderstaande vijf tips!

1. Standaard ontvang je een SMS Standaard ontvang je via SMS alarmoproepen op basis van je ingevulde woon- en werkadres. Als aanvulling kun je kiezen om de app te gebruiken, die alarmeert je op basis van je GPS-locatie, voor de meldingen van jouw huidige locaties. Het is dus mogelijk dat je per SMS een alarmoproep ontvangt buiten jouw huidige buurt, op je woon- of werkadres.

2. Houd de app op de achtergrond actief Om een alarmoproep op de app te ontvangen, is het van belang dat de app op de achtergrond actief is. Als de app niet actief is op de achtergrond, mogen wij jouw locatie niet meer bepalen. Op die manier kan het zijn dat je enkel per SMS (op je woon- en werkadres) gealarmeerd wordt. Houd de app dus op de achtergrond actief om alarmoproepen per app te ontvangen. Als je de app van de achtergrond wegveegt, ontvang je hier een notificatie van.

3. Beheer je eigen gegevens Bij HartslagNu kun je gemakkelijk je eigen gegevens beheren en aanpassen. Heb je een nieuwe training gevolgd of ben je verhuisd? Dan kun je als volgt je gegevens aanpassen: • Log in op: https://mijnhartslagnu.nl/#/page/login (of op de app)
• Klik op Mijn profiel
• Klik op Bewerk profiel (of op het potloodje rechtsboven)
• Bewerk je profiel waar nodig
• Klik op opslaan
Je profiel is bijgewerkt.

4. Houd het geluid van je telefoon aan Voor de app mogen we je persoonlijke telefooninstellingen helaas niet overrulen, zoals je volume. Voor SMS kun je mogelijk het telefoonnummer: 06-42500512 opslaan als contact en deze vervolgens een afwijkend geluid geven.

5. Ontvang de meldingen en laat weten of je gaat Heb je bovenstaande tips opgevolgd? Dan ben je goed ingesteld om gealarmeerd te worden. Er zijn twee manieren hoe je gealarmeerd kunt worden:
• Ga direct naar het slachtoffer
• Haal eerst een AED en ga dan naar het slachtoffer.
Je ontvangt dan in de alarmoproep de code om de AED-kast te openen indien nodig. Ga je ter plaatse, bij voorkeur lopend of met de fiets? Reageer dan in de app of sms. De beantwoording is van belang, omdat we willen voorkomen dat er te veel vrijwilligers ter plaatse gaan. Als er voldoende burgerhulpverleners hebben aangegeven de oproep te accepteren, ontvangen de overige burgerhulpverleners, die aangegeven hebben dat ze naar de melding gaan, een annuleringsbericht. Zo voorkomen we dat er te veel burgerhulpverleners ter plaatse gaan. Belangrijk: Zorg altijd voor je eigen veiligheid. Als een melding geannuleerd wordt, hoef je niet meer ter plaatse te gaan. Kun je een keer niet? Geen probleem, we alarmeren altijd voldoende burgerhulpverleners, hier zit geen maximum op.
Bron en info: HartslagNu
Start Basisopleiding eerstehulpverlener EHBO
22 december 2018
16 januari 2019 willen we bij voldoende aanmeldingen starten met de Basisopleiding eerstehulpverlener EHBO.

Tijdens de cursus leert je wat je moet doen, maar ook wat je vooral moet laten. De cursus wordt gegeven door een gediplomeerd kaderinstructeur EHBO. Tijdens de cursus leert je hoe je Eerste Hulp kunt verlenen, bij:
een bloeding, shock, kneuzing en verstuiking, botbreuk, tandletsel, oververhitting, en brandwond, etc..

Om het oefenen zo 'echt' mogelijk te maken worden lotusslachtoffers (EHBO-ers opgeleid tot het uitbeelden van slachtoffers) ingeschakeld. De theorie wordt afgewisseld met veel praktijk en interactie dat maakt de cursus boeiend en dynamisch.

De cursus wordt afgesloten met een praktisch examen.
Waarna u zich een volwaardig en gediplomeerd Europees Eerstehulpverlener mag noemen.
Heb je interesse of weet je iemand die graag zijn EHBO diploma wil/moet halen neem vrijblijvend contact op met het secretariaat van EHBO vereniging Nootdorp.
Valongevallen meest voorkomende letseloorzaak bij ouderen
12 februari 2018
Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Elke dag overlijden negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en elke 5 minuten komt een oudere op de SEH-afdeling na een valongeval. Zoals het spreekwoord luidt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kan met de juiste aanpak, voor en door ouderen, een hoop (val)leed voorkomen worden.


De ernst van het probleem rond vallen bij ouderen blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, Spoedeisende Hulpbehandelingen (SEH) en de hoge directe medische kosten. In 2015 belandden volgens cijfers van VeiligheidNL 97.400 ouderen na een val op de spoedeisende hulp, 38.600 ouderen werden opgenomen in het ziekenhuis en 3.260 ouderen overleden ten gevolge van een val. Daarnaast zijn er ook ouderen die naar de huisarts gaan of zichzelf behandelen. Het aantal valongevallen is in werkelijkheid dus nog (veel) hoger.
Bron: EHBO.nl
 
Intocht Sinterklaas
18 november 2017
 
Gister wat de intocht van Sinterklaas en zijn pieten, zoals altijd is dat in Nootdorp weer een groot feest.
Op het grote Paradeplein was Piet Pablo al begonnen aan zijn show toen Sinterklaas nog onderweg was. Burgemeester Ravestein begroette Sint Nicolaas waarna het feest echt losbarstte.
Ook dit jaar was EHBO vereniging Nootdorp erbij om de eerste hulp te verzorgen, er hebben zich gelukkig geen ongelukken voorgedaan. Dus ook voor ons was het een geslaagde dag.
hieronder een video impressie van Pijnacker-Nootdorp actueel.
 
 
 
 
Ambulance vaak niet op tijd. Kennis Eerste Hulp relevanter dan ooit.
25 november 2017
 
 
Uit onderzoek van FNV blijkt dat maar vier van de 24 ambulancediensten de norm van een spoedrit halen.

De norm stelt dat 95% van deze ritten binnen 15 minuten op de plaats van de melding moet zijn.

Onderzoek van het FNV stelt dat het niet halen van deze norm komt door te weinig personeel en ambulances, in combinatie met de niet altijd gunstig standplaatsen. Hierdoor moeten er regelmatig (te) grote afstanden worden afgelegd om op de plaats van de melding te komen.

De eerste minuten bij een ongeval zijn essentieel. Uiteraard is dit bij veel mensen bekend in het geval van een hartstilstand, maar ook bij botbreuken, hersenletsel of kleine ongelukken is het ontzettend belangrijk om snel, kwalitatieve hulp te bieden.   Bron: EHBO.nl
 
 
Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners in Nederland
25 oktober 2017

Vandaag is de 170.000e burgerhulpverlener aangemeld bij een oproepsysteem reanimatie. De Hartstichting is enorm blij met het bereiken van deze mijlpaal.
Nederland is het eerste land ter wereld met zo’n groot landelijk netwerk van burgerhulpverleners.

Overlevingskans bij hartstilstand enorm toegenomen

Elke week krijgen ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Op tijd reanimeren vergroot de overlevingskans enorm. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. In de jaren 90 was de overleving nog 9%, inmiddels is dit bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners en de inzet van AED’s.

Mijlpaal bereikt
De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand. De optimale 6-Minutenzone bestaat uit voldoende burgerhulpverleners én AED’s. Burgerhulpverleners ontvangen een oproep bij een hartstilstand in de buurt via een oproepsysteem. In 2014 waren er nog maar 68.000 burgerhulpverleners geregistreerd bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu.
Bron: Hartstichting

 
 
 
 
Algemene ledenvergadering
6 september 2017
 
 
Vanavond was het tijd voor de algemene ledenvergadering waar we afscheid hebben genomen van de zittende voorzitter en penningmeester en het nieuwe samengestelde bestuur is voorgesteld. Het was de gewoonte om na de ledenvergadering een lezing te organiseren voor de leden. Zo hebben we een lezing gehad over het werk in de meldkamer van regio Haaglanden, epileptie en vorig jaar de reddingsbrigade. Het idee was ontstaan om dat dit jaar anders aan te pakken...

tijdens de algemene ledenvergadering hebben we aangekondigd dat de lezing op 27 september 2017 gaat plaatsvinden in Cultura te Nootdorp. De lezing gaat over alchoholmisbruik bij kinderen en jongeren en wordt verzorgd door Inge Wolberink, persoonlijk assistente van de bekende kinderarts Dokter van der Lely. De lezing start om 20:00 en eindigt om 21:00. Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn.

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar het secretariaat. Wees er snel bij want er zijn maar 110 plaatsen beschikbaar. Alle leden hebben gratis toegang en een gratis consumptie na de lezing.
Let wel, MELD JE AAN VOOR 15 SEPTEMBER. Na deze datum hebben ook niet leden de gelegenheid zich aan te melden en betalen slechts 2,50 toegang. Te betalen in Cultura op de avond zelf. Dus als je je aanmeldt na 15 september loop je kans niet bij de lezing aanwezig te kunnen zijn.
Download hier de flyer om zelf uit te printen en te verspreiden.
 
 
Instructeurs Eerste Hulp geven demo's in CORPUS
30 augustus 2017

 
Gedurende de eerste 3 weekenden van september kunnen bezoekers aan CORPUS ‘reis door de mens’ actief deelnemen aan nuttige en belangrijke EHBO demonstraties. Door Het Oranje Kruis geaccrediteerde Instructeurs Eerste Hulp zullen zowel kinderen als volwassenen bepaalde technieken laten zien en uiteraard ontvangt men ook informatie over het behalen van je eigen EHBO diploma! Dagelijks gebeuren er ongevallen en hoe fijn (en soms ook gewoon noodzakelijk) is het dan als je weet hoe je moet handelen? In de educatieve attractie CORPUS leer je hoe je iemand, die dreigt te stikken, kunt helpen door het geven van buikstoten (vroeger Heimlich genoemd).
Om dit na te kunnen bootsen wordt een speciaal vest gebruikt. Daarnaast wordt geleerd hoe je omgaat met bloedingen en kneuzingen en uiteraard wordt er aandacht geschonken aan reanimatie op een reanimatiepop. Kom naar CORPUS in de maand september en leer meer over het menselijk lichaam en over het ‘redden’ van het menselijk lichaam tijdens de EHBO dagen! Meer informatie over de inhoud & de tijden van de gratis EHBO dagen (2, 3, 9, 10, 16 en 17 september) en over het maken van reserveringen voor de ‘reis door de mens: www.corpusexperience.nl Bron EHBO.nl
 
Rode Kruis zet voortaan virtual reality in bij EHBO-cursussen
8 augustus 2017

Het Rode Kruis gaat vanaf september virtual reality-films gebruiken in hun EHBO-cursussen. Hiermee wil de hulporganisatie zorgen dat de cursisten zich nog beter kunnen inleven in noodsituaties en dat zij kunnen leren hoe zij het beste kunnen handelen.De films zullen voor het eerst worden gebruikt tijdens de Wereldrecordpoging grootste EHBO-les, die op 9 september op de Dam in Amsterdam plaatsvindt. Deelnemers kunnen hierbij drie belangrijke EHBO-handelingen leren: wat ze moeten doen bij verslikking, hoe iemand in een stabiele zijligging kan worden gelegd en wat er gedaan moet worden bij een grote verwonding.
De deelnemers krijgen voor hun start van de recordpoging via een virtual reality-filmpje in 360 graden een noodsituatie te zien. Dit gebeurt met een VR-bril waar zij hun telefoon in plaatsen. Na het zien van het filmpje beslissen ze hoe ze daarna handelen. Bron: NU.nl
 
 
Ongelukjes op vakantie: dit moet je doen voor een snelle genezing
6 augustus 2017

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op vakantie, wanneer de meeste mensen wel last krijgen van een wond, blaar of steek. NU.nl zet de meest voorkomende 'kleine' vakantieongelukken op een rij en vraagt aan Jeannette Heerschop, EHBO-instructeur bij het Rode Kruis, welke behandelmethode het meest effectief is.

Blaren
"Heb je een lange wandeldag voor de boeg? Gebruik dan uit voorzorg blaarpleisters. Die kunnen een blaar voorkomen. Je moet ze niet gebruiken als je al een blaar hebt – dat wordt weleens verkeerd begrepen, je kunt schade er niet mee beperken. Heb je een blaar en is hij nog gesloten? Laat 'm dan dicht en dek de blaar af met een wondpleister. Plak deze ruim over de blaar en zorg dat hij niet kan schuiven, dat veroorzaakt wrijving. Zorg ook dat er geen plooien in de pleister ontstaan. Een open blaar maak je schoon met stromend water en dek je af met steriel verband."

Schaafwond
"Deze spoel je schoon met lauw, stromend water. De bedoeling is dat je hiermee de vuiltjes uit de wond haalt. Een kleine schaafwond kan drogen aan de lucht. Een grotere wond of een plek die vastplakt aan kleding, dek je af met een niet-verklevend steriel verband. Ontsmetten is niet nodig, tenzij er geen stromend water in de buurt is."

Gekneusde vinger
"Heeft je vinger na bijvoorbeeld een val een abnormale stand? Neem dan contact op met je arts, want de kans is groot dat het om een breuk gaat. Als je je vinger alleen gekneusd hebt, bijvoorbeeld door een fanatiek potje volleybal, moet je je vingers tien tot twintig minuten koelen. Blijf je vinger gewoon gebruiken, tot zover de pijn dit toelaat. Pittige pijn mag gerust verlicht worden met wat paracetamol. Als de zwelling na vier tot vijf dagen niet minder wordt en de pijn niet verdwijnt, moet je alsnog even naar de dokter."

Verzwikte enkel
"Koel je enkel tien tot twintig minuten met een coldpack (die je in de koelbox of groentela van de koelkast bewaart) of koud, stromend water. Kijk daarna of de enkel daadwerkelijk verzwikt is of niet, door vier stappen te zetten – normale stappen, met platte voet. Lukt dit niet, ga dan gelijk naar de dokter. Als het wel lukt, kun je je enkel nogmaals koelen. Hij zal dik en blauw worden en dit gaat vanzelf over. Steunverband kan ook wat extra comfort bieden, als je je enkel echt nog moet gebruiken."

Kleine brandwond
"Eerst water, de rest komt later. Gebruik lauw water: voor het slachtoffer voelt dit koud aan. Koel de plek tien tot twintig minuten. Bij een ernstige brandwond moet je natuurlijk 112 bellen, anders kun je de wond afdekken. De wond moet zo schoon mogelijk blijven en gebruik het liefst niet-verklevend verband. Eventueel kun je als 'noodmiddel' ook plastic huishoudfolie gebruiken of een schone, plastic zak. Daarover heen kun je dan koelen."

Bijen- of insectensteek
"Bijen laten meestal na een steek een angel achter. Verwijder deze met een vingernagel of de botte kant van een mes. Is er geen angel achtergebleven of ben je gestoken door bijvoorbeeld een steekvlieg, koel de plek dan met een nat compres. Daarna is het een kwestie van veel jeuk, daarvoor zijn er verschillende zalfjes te koop. Wordt de plek erg dik? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een arts. Ga je moeilijker ademen en wordt je tong dik, dan ben je vermoedelijk allergisch en is het zaak om direct 112 te bellen."

Zonnesteek
"Veel mensen vinden het lastig om te zeggen of ze last hebben van een zonnesteek. Als je huid roodverbrand is het belangrijk om de huid te koelen met een natte doek en eventueel een paracetamol voor de pijn. Gaat de roodverbrande huid gepaard met braken, hoofdpijn, koorts en/of koude rillingen, dan moet je contact opnemen met de arts. In het verlengde van een zonnesteek bestaat de hitte-uitputting. Dat herken je aan overmatige transpiratie, een hoge lichaamstemperatuur en een bleek gelaat. Mensen met hitte-uitputting krijgen hoofdpijn, worden duizelig, krijgen last van spierkramp, voelen zich slap en moeten soms braken of flauwvallen. Hiervoor hoeft je huid niet verbrand te zijn, maar het kan wel: als je verbrand bent valt een hitte-uitputting minder snel op, omdat iemand niet bleek wordt. Breng iemand met hitte-uitputting naar een koele plek uit de zon. Laat iemand wat drinken, maar geen koude drank, het liefst een fles die niet in de koelkast staat. Om het zouttekort aan te vullen door de overmatige transpiratie is het ook belangrijk om zout te eten, wat chips bijvoorbeeld. Hiervan moet je snel opknappen. Lukt dit niet, neem dan contact op met 112."

Kwallen- of pietermannensteek
"Als er aanlandige wind staat, heb je in Nederland meer kans op kwallen. Daarnaast bevinden zich in ons land ook veel pietermannetjes: een visje met een stekel op de rug, die zich in de branding net onder het zand verstopt. Sta je er op, dan heb je een stekel in je voet, die mogelijk blijft hangen. Spoel bij zowel een kwallen- als pietermannensteek met zo warm mogelijk water, of anders met zeewater. Die zorgen dat de netelcellen loslaten waarmee de kwallen zich vastplakken en zetten het gif buiten werking. Dit geldt wel voor Nederlandse kwallen, tropische dieren hebben weer hun eigen 'gebruiksaanwijzing'. De pijn en jeuk moeten daarna binnen een kwartier verminderen. De netelcellen waarmee een kwal zich aan je lijf vastplakt schraap je weg met bijvoorbeeld een bankpasje. Niet met je vingers, want die cellen gaan dan weer daaraan kleven." Bron: NU.nl
 
 
 
 

EHBO'er zit te springen om hulp
17-07-2017

Het Rode Kruis heeft duizend extra EHBO’ers nodig om alle festivals in goede banen te kunnen leiden. Dat komt door de snelle groei van het aantal evenementen en de hogere eisen die organisatoren stellen. Om te zorgen dat volgend jaar de medische hulp op evenementen niet in de knel komt, gaat de hulporganisatie dit najaar een campagne voeren. „Het doel is om duizend extra vrijwilligers te werven”, zegt Rode Kruiswoordvoerster Belinda van der Gaag. Deze zomer zijn 9000 EHBO’ers en medici van het Rode Kruis op 1800 grotere evenementen aan het werk. Zo bemanden dit weekend bemanden 300 vrijwilligers de Zwarte Cross, komende week bewaken 700 man de gezondheid van de Vierdaagse-lopers. De vrijwilligers doen het werk overigens graag, zegt Van der Gaag. Sommigen geven speciaal aan dat ze naar bepaalde festivals willen.
Bron: Telegraaf
 
 
 
Een derde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie
10 september 2016

 
 
Van alle mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren.
Het Rode Kruis constateert dat na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Het heeft geen verklaring waarom maar 64 procent wil ingrijpen. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren. Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.
Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. ''Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken'', aldus een woordvoerster.