Nieuw kwaliteitskader first responders reanimatiezorg met goede samenwerking als basis!

De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) heeft samen met HartslagNu en Ambulancezorg Nederland (AZN) een nieuw Kwaliteitskader voor first responders in de reanimatiezorg opgesteld. Er zijn steeds vaker meerdere first responders betrokken bij een reanimatie, daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over onder meer de samenwerking bij het slachtoffer.

First responders

First responders zijn personen die verbonden zijn aan HartslagNu als bijvoorbeeld burgerhulpverlener of als medewerker van de politie of brandweer. Zij zijn vaak sneller ter plaatse dan de ambulanceteams en zo wordt de reanimatie zo snel mogelijk gestart. Vaak zijn er meerdere first responders bij een reanimatie aanwezig. In het belang van het slachtoffer is een goede samenwerking tussen de first responders noodzakelijk. Alle first responders zijn gelijk aan elkaar, er is geen verschil in rangorde! Niet elke first responder is direct bij de patiënt nodig. Zo kan een first responder zich ontfermen over verdrietige familieleden of voor rust en ruimte zorgen, zodat de ambulancemedewerkers makkelijk bij de patiënt kunnen komen. Door goed samen te werken is de kans het grootst dat de patiënt overleeft!

Meer weten of het kwaliteitskader?

Wil je graag meer weten over het ‘Kwaliteitskader first responders reanimatiezorg’. Klik kan op onderstaande knop om het volledige document ‘Kwaliteitskader first responders reanimatiezorg’ te lezen.

error: