Meldkamer loopt over door mensen die onnodig 112 bellen.

Het alarmnummer 112 wordt steeds vaker gebeld voor niet-levensbedreigende situaties. Daardoor kan hulp bij échte noodgevallen in de knel komen en dus start de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid een campagne om minder vaak 112 te bellen. 

Onlangs ging daarom een campagne van start. Uit online onderzoek blijkt dat mensen in paniek vaak afgaan op hun eerste ingeving: dat is 112. Maar er zijn ook mensen die geen zin hebben in een wachtrij bij de huisartsenpost en daarom de alarmlijn bellen.

Daarnaast geeft een grote groep mensen aan eigenlijk niet te weten wie ze voor welke zorg moeten bellen. Voor deze mensen ontwikkelde Ambulance Rotterdam-Rijnmond de campagne: 

In welke situaties mag je 112 bellen?

Bij levensbedreigende situaties of heterdaadjes mag het in ieder geval wél. Daarbij kun je denken aan een aanrijding met gewonden, mishandeling, berovingen of steekpartijen. Maar ook inbraken, diefstal, vernieling en ontvoeringen of pogingen daartoe. Als de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is, kun je het landelijke politienummer bellen: 0900-8844. 

error: